Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten niesamowity trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których dań.
Wino polskie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem serwować ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, że nie jest to sztywna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.