Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak standardowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film