Smaczna włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie posiłki
Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. Krakow Restaurant italian Cuisine Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, focaccia, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film